Prova på Räddningssök

Endast reservplatser

Målgrupp: Denna kurs är för dig som är nyfiken på räddningssök och vill få en bättre inblick i hur man tränar ett räddningshundsekipage.
Mål: Få en bättre inblick i hur man tränar ett räddningshundsekipage samt pröva på flera av de grundläggande träningsmomenten.. Det är alltså INTE en officiell räddningshundsutbildning.
Innehåll: Svenska Brukshundklubben utbildar räddningshundar som en extra förstärkningsresurs till räddningstjänsterna och sjöräddningshundar som en extra resurs till Sjöräddningssällskapet. Kika gärna på denna korta informationsfilm: Du kan även läsa med om räddningshundar här:

Denna kurs är för dig som är nyfiken på räddningssök och vill få en bättre inblick i hur man tränar ett räddningshundsekipage. Förutom en viss teori kommer du tillsammans med din hund själv pröva på flera av de grundläggande träningsmomenten. Det är alltså INTE en officiell räddningshundsutbildning

Under kursens teoridel går vi igenom de egenskaper som krävs hos både hund och förare, typiska träningsmoment, problemlösning m.m.

I de praktiska delarna kommer vi att pröva på:
– Vind- och vittringsövningar
– Miljöträning
– Hantering av hunden
– Söktaktik

Krav:
 • Du måste ha god fysisk förmåga och kunna röra dig obehindrat i olika miljöer.
 • Du förväntas t ex kunna lyfta och bära din egen hund minst 10m, krypa i trånga utrymmen, klättra upp på avsatser 1-1,5 meter från marken, gå på instabila underlag, ligga som figurant i obekväma legor i 15-20 minuter etc.
 • Du har tillgång till bil för att kunna ta dig till de platser där vi kommer att träna
 • Endast en och samma förare / hund under kursens gång
 • Din hund kommer på inkallning och kan vara lös under träning i ett avgränsat område
 • Din hund kan lämnas ensam i bilen i väntan på sin tur
Litteratur:
Antal träffar 5, varav en heldag
Pris:
 • 2400 kr för VBK medlem

Medlemskap hos Vällingby Brukshundklubb krävs. Är du ännu inte medlem, kan du teckna ditt medlemskap här:
https://brukshundklubben.membersite.se/

Medlemskap kostar 610 kr.
Du som redan är medlem i en annan lokal- eller rasklubben under SBK behöver inte betala förbundsavgift, utan betala bara lokalavgift 210 kr.

Instruktör: Instruktör: Jan Eriksson, Ulf Gerhamn & Robin Stridh

Kursdatum 2023:

  Onsdag 22 mars 18:30-21:00 Teori och enklare övningar på klubben. Ta med hunden

  Tisdag 28 mars 18:30-21:00 Vind- och vittringsövningar. Plats meddelas senare

  Torsdag 13 april 18:30-21:00 Sök i miljö. Plats meddelas senare

  Torsdag 20 april 18:30-21:00 Taktik och planering. Plats meddelas senare

  Lördag 22 april alternativt söndag 23 april 09:00-15:00 Avslutning. Plats och dag bestäms senare. När du anmäler dig till kursen vill vi att du ska ha möjlighet att boka upp båda datumen tillsvidare. Vi jobbar för fullt kunna ge besked vilken av dagarna det blir.

Anmälan

Anmälan till kursen sker genom formulär nedan. Efter någon/några dagar får du en bekräftelse med instruktioner för hur du ska betala kursen. Anmälan anses inte komplett förrän betalning skett.

Om du inte hör från oss på en vecka, skicka ett mail till kurser@vallingbybk.se

[/contact-form]
Med min anmälan ingår jag ett avtal med Vällingby BHK som innebär att jag godkänner att ovanstående uppgifter används inom VBK och för registrering av medlemskap hos Svenska Brukshundklubben.

Har du Yahoo-mailadress? Efter du har fyllt formuläret, skicka gärna ett separat mail till kurser@valligbybk.se att du har skicka in anmäla. Vi har lite strul med anmälningar med yahoo-adresser och de skickas inte videra från hemsidan till mailkorgen (anmälan kommer fram till systemet – men vi riskerar att missa detta.

Allmänt om våra kurser

 • Alla våra kurser anordnas i samarbete med Studiefrämjandet Stockholms län
 • För att gå på kurs hos oss måste du vara medlem i Vällingby BK. Medlemskapet betalas enklast in tillsammans med kursavgiften. Årsavgiften för fullbetalande medlem är för närvarande 610 kronor (Läs mer under Medlem)
 • Undantag är om är du medlem i Sveriges Hundungdom (SHU). Då behöver du inte lösa medlemskap i VBK för att gå kurs
 • Din hund måste vara vaccinerad mot valpsjuka, HCC och parvovirus under hela kursen. Ta med vaccinationsintyg och visa vid kursstarten.
 • Eftersom det är många som vill delta i våra kurser är anmälan till kurs bindande. Kursavgiften skall vara betald senast 2 veckor efter du har mottagit bekräftelsen att du har fått plats på kursen (vid kortare tid än två veckor före kursstart, skall kursavgiften betalas före första kurstillfället). Kursavgiften återbetalas inte annat än vid sjukdom eller olycksfall. Dock, om du ångrar dig inom 14 dagar från att vi bekräftat din anmälan kommer vi att återbetala den kursavgift som vi har mottagit från dig.
 • ID-kontroll kommer att genomföras på alla hundar vid kursstart
 • Om din hund är importerad måste den vara minst sex månader gammal, ha vistats i landet tre månader, samt vara vaccinerad och märkt.

Annat som kan vara bra att tänka på

 • Vi är till största del utomhus på våra kurser. Kursen blir betydligt roligare om du är varm och torr.
 • Ta alltid med dig ordentligt med gott godis till hunden, roligaste leksaken och vanligt koppel  (ej flexi-koppel).
 • Det är inte säkert att du alltid kan ha din hund vid din sida. Ibland måste den kanske vänta i bilen, i en bur i klubbstugan eller vid ett träd (men självklart lämnar vi dem inte helt ensamma i skogen)
 • Ta med ordentligt med vatten till hunden (vi saknar rinnande vatten i klubbstugan)
 • I klubbstugan finns café och toaletter. Om vi ska ut i skogen kan det vara bra att ta med fika till dig själv.

Har du frågor om kursen, hör av dig till kurser@vallingbybk.se

Comments are closed.